Панорама

Українці – привітний і гостинний народ, який уміє нагодувати так, щоб гостям щедрий стіл запам’ятався надовго.

Відтак «Укрінформ» підготував інформацію про гастрономічну карту України.

ПІВНІЧ КРАЇНИ

Ці краї славляться урожаєм картоплі, що значною мірою впливає на раціон місцевої кухні. Коронна страва Полісся – деруни, або драники. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти і м’яса. А на десерт – пиріжки з калиною, адже регіон багатий на ягоди. На Сумщині також полюбляють печеню, але тут із картоплею закладається і м’ясо, і печінка. А борщ готують зі свининою і на буряковому квасі. Київ уже багато років славиться своїми котлетами по-київськи.

ПІВДЕНЬ

Південь, де Дніпро впадає у Чорне море, – це край рибалок, а отже, і різноманітних рибних страв. Там бички подають не лише в’яленими до пива: в Одесі з них готують биточки – тісто змішується з подрібненою рибою і смажиться на олії.

Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, почистити від кісток, подрібнити, нафарширувати й запекти.

На Миколаївщині рибу консервують, додаючи томат, або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, а особливо – баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують, і квасять, і роблять ікру. Крим відомий лагманом і долмою: локшиною зі шматочками м’яса та маленькими голубцями у виноградному листі. Наваристий капусняк готують на Запоріжжі. Приазов’я славиться млинцями – це тонке дріжджове тісто з маслом і сирною начинкою, що згортається в рулет.

ЦЕНТРАЛЬНА УКРАЇНА

Борщ в Україні скрізь варять по-різному.

У Черкаській області до нього обов’язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина може здивувати різноманітністю вареників та начинок до них: із картоплею, грибами, м’ясом, печінкою, капустою. Також варто скуштувати крученики – невеликі м’ясні рулетики з начинкою із фаршу, паштету, чорносливу з горіхами.

Полтавщина славиться галушками та пундиками. У Дніпрі, як і в Одесі, дуже полюбляють готувати форшмак, а зі свіжої риби готують юшку по-дніпровськи з леком.

На Вінниччині готують бігос – страва з тушкованої кислої капусти з м’ясом і грибами. Також дуже популярні фляки – суп із яловичого рубця, який приправляють коренями, сиром і спеціями.

СХІД КРАЇНИ

На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на свій смак. А до окрошки можна спробувати рульку – задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю та спеціями, а потім запікають у тісті.

Фарш зі свинини та яловичини розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву – такою стравою вас почастують на Луганщині.

У справжній слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м’ясні фрикадельки.

А на друге – гречаники: м’ясні тефтелі з гречкою.

ЗАХІДНА УКРАЇНА

На Прикарпатті до столу подають банош – густа каша з кукурудзяних круп, приправлена сметаною, подають гарячою з обсмаженим беконом і бринзою.

Карпати – це край білих грибів, і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною.

Чинахи – страва на зразок печені, якою вас пригостять на Буковині. Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу й традиційну кукурудзяну кашу – мамалигу.

На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яка прийшла до нас із угорської кухні. Береться гуляш, приправляється коренями й карпатськими травами, і все це вариться в казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м’ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі. Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички, масла й сиру. У цьому регіоні варто спробувати і поліські вергуни – делікатні вироби з тіста, які смажать в олії.

Відмінні віденські рулети – струдлі – добре готують у Львові. На Рівненщині популярні картопляники (або зрази) та мацики – в’ялене м’ясо в кендюсі (вичиненому свинячому шлунку). Мачанка – це густий суп із м’ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю, а готують його на Тернопільщині. Картопляну ковбасу полюбляють у Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею і запікають у печі

Top