Панорама

Після використання цим посудом можна годувати тварин і птахів.

Польська компанія «Biotrem», яка виготовляє органічний посуд із висівок, відкрила своє представництво в Україні. Фірма запатентувала технологію, за якою можна виготовляти одноразовий посуд із пшеничних та кукурудзяних висівок, продуктів переробки маніоку, водоростей, а також із полімерів на рослинній основі.

Сировину стискають під пресом за допомогою гарячого повітря. Одну тонну пшеничних висівок можна перетворити на 10 тисяч тарілок чи мисок. Набір посуду складається з тарілки, чашки, виделки та ножа. Такий посуд достатньо твердий і тривкий, щоб розігрівати в ньому їжу. Після використання тарілками можна годувати тварин і птахів.

Виробник запевняє, що тарілки з висівок повністю розкладаються за 30 днів. Водночас виделки та ножі зроблено з додаванням полімерів на рослинній основі, що суттєво збільшує час розкладання.

Розробники запевняють, що один кілограм продуктів пшеничних висівок — обробка пшениці, транспортування, переробка й утилізація — генерує близько 1,3 кг СО2, натомість один кілограм полістиролових одноразових тарілок чи чашок генерує сукупно близько 8,5 кг СО2.

«Biotrem» має власний завод і постачає свою продукцію масовим клієнтам, зокрема, мережам ресторанів і роздрібним продавцям, напряму або за посередництвом незалежних дистриб’юторів. Подібне екопакування розробили в Сумському аграрному університеті

Top