Панорама

“Щотижневе прибирання квартири – невід’ємна частина життя майже кожної сім’ї. Так ми позбавляємося пилу, бруду та мікробів” – пише Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук.

Вона зазначає, що більшість мікроорганізмів у нашому оточенні не є патогенними, а частіше навіть корисними, адже тренують наш імунітет. Однак, у деяких випадках надмірне їх розмноження може становити небезпеку. Бактерії люблять вологість та тепло, саме тому кухня – чи не найбільш наповнене мікроорганізмами приміщення у квартирі.

“Напевно, ви вже здогадалися, що не лише смітник для харчових відходів є осередком бактерій. Невинна кухонна ганчірка нічим не гірша – нею витирають руки, стіл, пролиті інгредієнти. Понад 75% губок для миття посуду містять сальмонелу або кишкову паличку, а на ручці крану у ванній такі мікроорганізми зустрічалися лише у 9% випадків. Зрештою використання такої ганчірки може призвести до харчового отруєння. – пише Супрун –  Насправді, кухонна ганчірка є відображенням мікробіоти та звичок своїх власників. Дослідники стверджують, що кількість бактерій пов’язана з кількістю членів сім’ї та наявністю дітей, соціальним та економічним статусом сім’ї, раціоном, а також власне типом ганчірки, яку використовують на кухні.

Наприклад, золотисті стафілококи – бактерії, які іноді живуть на шкірі, в носі чи горлі, переважали в сім’ях, які мають багато дітей і нижчий соціально економічний статус. Водночас, кишкова паличка частіше трапляється на ганчірках у квартирах, де більше споживають м’яса. 

По всій кухні можна знайти чимало місць та предметів, де живуть бактерії. У кухонній раковині та на крані – може бути кишкова паличка, а на кухонній губці – взагалі сотні різноманітних видів бактерій”

Аби вберегтися від отруєнь  Уляна Супрун рекомендує дотримуватися таких правил: 

– регулярно прати та змінювати кухонні ганчірки;

– не витирати одним рушником приміром обличчя, руки і яблука;

– регулярно протирати дверцята шаф і холодильника, особливо після приготування м’яса, риби, яєць;

-кавоварка чи кавова машина, дощечки для нарізання продуктів також потребують регулярного миття;

-мити руки. Наскільки банально воно б не звучало, але саме руки гарантують бактеріям найшвидше переміщення всередину нашого організму;

– Вимикачі світла та ручки не виглядають як найбільш очевидні осередки бактерій, хоча ними є. Насправді чимало бактерій чекають на нас на ручці мікрохвильовки, духовки та холодильника, на вимикачі світла у ванній і туалеті. Ці поверхні бажано мити щотижня. Також варто для кожної з поверхонь використовувати окремі ганчірки чи губки

Top