Панорама

ФРУКТИ З ОВОЧАМИ МАЮТЬ СКЛАДАТИ БЛИЗЬКО ПОЛОВИНИ ДОБОВОГО РАЦІОНУ. НЕСТАЧА ВІТАМІНІВ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ ЗНИЖУЄ АКТИВНІСТЬ ІМУННОЇ СИСТЕМИ ТА УСКЛАДНЮЄ ЛІКУВАННЯ ХВОРОБ. ТОМУ, ЩОБ ОРГАНІЗМ МАВ СИЛЬНИЙ ЗАХИСТ, ЙОГО ПОТРІБНО ПОВСЯКЧАС СТИМУЛЮВАТИ.

Це можна робити за допомогою вітамінних комлексів, моно- чи мультивітамінних дієтичних добавок, а також пробіотиків, які відновлюють мікрофлору кишечника та запобігають авітамінозу. У свою чергу збалансована мікрофлора кишечника впливає на рівень засвоєння вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин безпосередньо з їжі або вітамінних комплексів, які можна придбати в аптеці, а також на синтез певних вітамінів і формування імунної відповіді загалом. І, звичайно, велика кількість вітамінів та корисних мікроелементів міститься в овочах, фруктах і рибі.

Щоб організм отримував користь щодня, ТСН.ua спільно з кандидатом медичних наук і президентом Асоціації дієтологів України Олегом Швецем зробив декілька інфографік, на яких можна побачити кількість поживних елементів в основних овочах і фруктах. Скільки овочів і фруктів треба з’їдати на добу?

Згідно із затвердженими МОЗ України «Рекомендаціями щодо здорового харчування дорослих», фрукти й овочі мають складати близько половини добового раціону. Оптимальний варіант – понад 300 г овочів і приблизно стільки ж фруктів.

Скільки за сезон необхідно з’їсти овочів і фруктів? Як пояснює Олег Швець, організм людини має дуже обмежені можливості накопичування корисних речовин, тому їх надходження повинно бути постійним. Тож, щоб організм отримав необхідну кількість вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин, споживання рекомендованої кількості овочів та фруктів (300 г + 300 г відповідно) є основою щоденного здорового харчування незалежно від пори року. На інфографіці можна подивитися харчову та енергетичну цінність найпопулярніших овочів, а також вміст у них поживних речовин і вітамінів.

Не можна сказати, що певний овоч корисніший за інший, але за вищим вмістом одночасно декількох корисних харчових речовин трійку лідерів складають салат-латук, шпинат і гарбуз. Водночас із фруктами та ягодами вітається максимальна різноманітність.

Щоби вдало комбінувати свій раціон, на інфографіці зазначена харчова та енергетична цінність найпопулярніших фруктів, а також вміст у них поживних речовин і вітамінів. Якщо порівнювати харчову цінність ягід і фруктів, то перші мають більш виграшні показники: малина, полуниця і суниця містять багато харчових волокон, мінералів і вітамінів за вельми помірної калорійності. Як комбінувати овочі, фрукти і ягоди в щоденному меню? Якщо спиратися на достовірні наукові дані, то жодних переваг для певних комбінацій дотепер не встановлено. Тому сміливо можна керуватися власними уподобаннями та наявним вибором. Щоправда, слід пам’ятати, що картопля, кукурудза і банани є достатньо калорійними, тому їх ліпше споживати обмежено, особливо за наявності зайвої ваги. Інший важливий момент, який необхідно враховувати, – вміст харчових волокон у фруктах, ягодах і овочах. Цільовим добовим рівнем їхнього споживання є приблизно 25–30 г на добу.

Джерело: ТСН.ua

Top