Панорама

У  лікарню міста Чернігова після вживання риби в’яленої, виготовленої в домашніх умовах, потрапив 43 – річний житель міста Славутич. Стан хворого середньої важкості.

Фахівцями ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» проводиться розслідування випадку захворювання та лабораторні дослідження для підтвердження діагнозу.

Нагадуємо, що в поточному році це вже другий випадок захворювання ботулізмом, 51- річна жінка померла.

Ботулізм – це надзвичайно важке захворювання з вираженим токсичним синдромом. Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних, овочевих та грибних консервів домашнього виробництва;

– ретельно очищуйте від залишків землі овочі, фрукти, гарно мийте їх проточною водою;

– не використовуйте для консервації лежані або зіпсовані плоди;

– консервуючи овочі на зиму, дотримуйтесь високого температурного режиму;

– домашні консерви перед вживанням підігрівайте до 100С протягом 30 хвилин

Top