Панорама

В Україні фахівці нараховують близько двох тисяч видів грибів, їстівними ж вважаються 500 видів. Причиною отруєння часто стає відсутність у людей достатніх знань про ці рослини. Що робити, щоб уникнути отруєння грибами і коли є підозра на отруєння, розповіли в Міністерстві охорони здоров’я України.

ПЕРШ ЗА ВСЕ, СЛІД ДОТРИМУВАТИСЯ ПРАВИЛ:

1.Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, вони підлягають контролю.

2.Не купуйте гриби на стихійних ринках.

3.Уважно оглядайте гриби: якщо виникають найменші сумніви – відмовтеся від їх споживання.

4.Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

5.Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.

6.Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають отруйні речовини, у тому числі й важкі метали.

7.Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

8.Ніколи не куштуйте сирі гриби.

9.Удома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.

10.Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

11.Варіть їх не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

12.Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

ГРИБИ НЕ РЕКОМЕНДОВАНО ВЖИВАТИ:  жінкам у період вагітності та грудного вигодовування; дітям до 12 років; людям поважного віку.

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ:  ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів;  нудота, блювання; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу;  задуха; судоми; відтік крові з кінцівок (холодні руки й ноги); поява галюцинацій і марення. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – викликайте лікаря.

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла). До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтеся постільного режиму та пийте багато води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс і вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів. Залишки грибів чи грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння і призначити правильне лікування

Top