Панорама

На початку травня в Україні стрімко подорожчали овочі, зокрема цибуля, капуста, морква та картопля. За кілограм цибулі потрібно було заплатити 40 гривень, і це викликало майже паніку серед споживачів. Така дорожнеча пояснюється тим, що цибулю, капусту та деякі інші овочі довелося завозити з багатьох країн Азії та Європи.

Наразі ціни на овочі стабілізувалися, включаючи й «молоді», тобто нового врожаю. «Слово і Діло» поцікавилося, звідки та в яких обсягах везуть до країни чорноземів картоплю, капусту, яловичину та інші продукти харчування.

Як виявилося, картоплю Україна імпортує переважно з Нідерландів та Білорусі. З 1 січня до 30 квітня 2019 року, за даними ДФС, в Україну завезли 12 тис. 700 тонн картоплі на суму 4 млн 600 тис. доларів. 

Цибулю цього року до нас везли з Узбекистану, Казахстану та Нідерландів. За чотири місяці було закуплено 63 тис. тонн цибулі на 16,3 млн доларів. У загальному імпорті це не так і багато – 0,09%.

Ще один рекордсмен із подорожчання – капуста. Її привозять в Україну переважно з Македонії, Італії та Нідерландів. З початку року ми іпортували 10,5 тис. тонн капусти на 5,7 млн доларів.

Важливі складові борщу – морква, столові буряки, редька, селера – займають лише 0,01% імпорту й здебільшого завозяться з Білорусі, Польщі та Ізраїлю. Якщо в Білорусі, на відміну від України, є сучасні пристосовані овочесховища, то в Ізраїлі та Нідерландах добре розвинене вирощування овочів у теплицях та парниках.

Помідори традиційно привозять із Туреччини (86% усього помідорного імпорту), власне, як і огірки (71%).

Зернові культури, такі як гречка та просо, переважно прибувають із Казахстану (77% від імпорту всіх круп), м’ясо та їстівні субпродукти птиці везуть із Польщі, Німеччини та Угорщини, хоча курятина займає лише 0,09% від усього імпорту, а українська курятина їде до країн ЄС, швидко вибираючи встановлені квоти.

Свинину везуть із Польщі та Нідерландів, а яловичину доправляють з-за океану. Майже 60% усього імпорту свіжої та охолодженої яловичини перебрали на себе США, які за чотири місяці поставили до України м’яса на 326 млн доларів. Більшість цієї продукції вважається елітною й потрапляє до ресторанів. Тому й везуть небагато – менш ніж півтонни.

Щодо мороженого м’яса, то яловичину до нас везуть із Литви (77% усього імпорту мороженого м’яса), Білорусі (11%) та Німеччини (6%).

Найбільше в України привозять риби, адже зі своєю в країні взагалі біда. Понад 100 тонн риби на 123 млн доларів протягом січня-квітня привезли з Ісландії, Норвегії та США.

Потрапляє в Україну навіть імпортне вершкове масло (400 кг за чотири місяці) з Нідерландів, Німеччини й навіть із Нової Зеландії

Top